Lasten maailma särkyy, kun läheinen kuolee. Toisaalta lapset osaavat suhtautua kuolemaan luontevasti.

Nykyään lapset jätetään usein kotiin hautajaisten ajaksi. Ehkä ajatellaan, että kuolema järkyttäisi lapsia, tai että muut hautajaisvieraat häiriintyisivät esimerkiksi lasten äänistä. Voi myös olla, että äiti tai isä haluaa osallistua hautajaisiin ilman lasta, koska lapsesta huolehtiminen tekisi raskaasta tilanteesta hänelle vielä raskaamman.

Asiantuntijoiden mukaan lapset kuitenkin kannattaa ottaa mukaan hautajaisiin. Lapselta ei pidä peitellä kuolemaa, vaan heidän on hyvä nähdä suru ja kuolemaan liittyvät rituaalit, kuten hautajaiset. Lue lisää siitä, miten surusta puhutaan lapselle.

Lasten pukeutuminen hautajaisissa on vapaampaa kuin aikuisten. Mustan sijaan lapset voivat pukeutua muihin tummiin väreihin tai valkoiseen. Riittää, että lapsella on siistit ja mahdollisesti yksiväriset, jossain määrin juhlavat vaatteet, joissa hänen on miellyttävä olla.

Lapsen käyttäytymisestä ei vanhempien myöskään tarvitsisi stressata, sillä lapset ovat lapsia myös hautajaisissa. Pelkällä olemuksellaan he saattavat tuoda jopa lohtua muille hautajaisvieraille. Usein varsinkin vanhemmat ihmiset ilahtuvat nähdessään lapsia myös hautajaisissa.

Lähde: hyvathautajaiset.fi